'Vissers verzuipen door dure diesel'

URK - Als de regering niet snel maatregelen neemt om vissers tegemoet te komen in de hoge dieselprijzen, dreigt een groot deel van de kottervloot niet meer te kunnen uitvaren.

Dat vrezen visserij-organisaties, die een brief hebben gestuurd aan staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken). ''De hoge brandstofprijzen zijn moordend'', zei voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis maandag.

De laatste maanden hebben tien eigenaren van kotters noodgedwongen de activiteiten moeten beëindigen, stellen de organisaties. Niet alleen de hoge brandstofprijzen, maar ook de historisch lage prijs van met name schol speelt daarbij een rol.

De vissers willen met name dat het mogelijk wordt om op Russische diesel te varen. Dat is nu verboden, omdat het zwavelgehalte van deze brandstof niet aan onze milieuregels voldoet.

Ontheffing

De belangenorganisaties willen dat Bleker voor ten minste een jaar een ontheffing regelt, zodat de vissers kunnen profiteren van deze goedkopere grondstof. ''Dat zou onmiddellijk zoden aan de dijk zetten'', aldus Faber.

Naast het Productschap hebben ook de Nederlandse Vissersbond, VisNed en het Bestuurlijk Platform Visserijgemeenten de brief aan de staatssecretaris ondertekend.

Een woordvoerder van Bleker liet weten dat de bewindsman donderdag overleg zal hebben met de sector. Wat hem betreft komt dit probleem daarbij aan de orde, aldus de zegsman.

Europarlement

Europees Commissaris Maria Damanaki (Visserij) voelt er niets voor lidstaten meer mogelijkheden te geven hun noodlijdende visserijsector financieel te steunen. Volgens haar zouden alleen de rijkere lidstaten daarvan gebruik kunnen maken, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat.

Damanaki zei dat maandag in het Europarlement. Dat maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de hoge olieprijzen voor de vissers. De toch al noodlijdende bedrijfstak komt daardoor steeds verder in de knel.

Veel fracties willen dat Brussel het plafond optrekt voor de steun die EU-landen mogen geven aan de visserijsector. Die drempel ligt nu op 30.000 euro per bedrijf en zou verdubbeld moeten worden.

Maar volgens Damanaki zijn de problemen van de vissers niet in de eerste plaats het gevolg van de dure olie. ''De belangrijkste oorzaak is overbevissing.''

Lees meer over:
Tip de redactie