Rekenkamer volgt bezuinigingen

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer gaat bekijken in hoeverre het kabinet-Rutte op streek is met de voorgenomen bezuinigingen.

Volgende week verschijnt de eerste bezuinigingsmonitor van de Rekenkamer. Daarin staat welke plannen om te besparen uit het regeerakkoord al zijn omgezet in maatregelen.

Dat heeft een woordvoerder van de Rekenkamer maandag gezegd. Het kabinet heeft de komende jaren voor 18 miljard aan bezuinigingen op stapel staan.

Van de Algemene Rekenkamer krijgt de regering nu jaarlijks te horen wat de stand van zaken is. De Rekenkamer heeft de maatregelen tot maart in kaart gebracht. De grote bezuiniging bij Defensie is nog niet in de monitor meegenomen.

Staatbalans

Op verzoek van de Tweede Kamer komt de Rekenkamer ook voor het eerst met een rapport over de Staatsbalans. In deze balans staat wat de grootte en samenstelling is van het vermogen van de Staat. De Kamer wilde wel eens weten welke cijfers ten grondslag liggen aan deze balans en of deze juist en volledig is.

De nieuwe rapporten vormen onderdeel van de jaarlijkse Verantwoordingsdag, die geldt als tegenhanger van Prinsjesdag, als het kabinet nieuwe plannen voor het komend jaar ontvouwt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie