DEN HAAG - De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad wil opheldering van het Haagse college over een vergelijking die de Haagse schrijver Karel Kanits heeft gemaakt van PVV-leider Geert Wilders met Adolf Hitler.

De schrijver noemde Wilders op het Bevrijdingsfestival in de hofstad ''een geblondeerde Führer''.

Deze opmerking viel niet goed bij de PVV-fractie. ''We zijn een warm pleitbezorger van het vrije woord'', stelt raadslid Richard de Mos zondag.

''Maar dit soort vergelijkingen van het belastinggeld van de PVV-stemmers is misplaatst. Uitgerekend op de dag dat we feest vieren omdat Hitler-Duitsland in 1945 is verslagen, programmeert de gemeente Den Haag een brulboei die met deze gore en lage vergelijking komt.''

Excuses

De fractie wil dat Kanits publiekelijk zijn excuses maakt voor de opmerking en zijn gage voor zijn optreden terugbetaalt.

Daarnaast nodigt de PVV-fractie de schrijver uit voor een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. ''We zouden daar graag ten overstaan van media het gesprek met hem aangaan’’, aldus PVV-raadslid Machiel de Graaf.

''Al is het maar om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat de PVV wars is van alles wat ruikt naar rassenhaat en massaslachting.’’

Vrijheid

Karel Kanits laat weten niet van plan te zijn excuses te maken. ''Het is mijn vrijheid om te kunnen zeggen wat ik vind. Juist op 5 mei is het gepast om kritisch te zijn. Andersom is de PVV vrij om het niet met mij eens te zijn''.

Ook het terugbetalen van de gage is voor de schrijver niet aan de orde. ''Ik heb trouwens nog niks ontvangen, maar ik begrijp dat er nog een bescheiden gage volgt. Ik vind dat ik die gewoon verdiend heb'', aldus Kanits.

Lesboek

Het is niet de eerste keer dat de PVV protesteert tegen een vergelijking met betrekking tot Wilders en Hitler. Zo bood de organisatie van de Dag van Respect in november 2008 zijn excuses aan over een zin in een lesboek waarin de film Fitna van Wilders werd vergeleken met het boek Mein Kampf van Hitler.

De PVV heeft de vragen schriftelijk aan het Haagse college gesteld. Een woordvoerder van de gemeente laat zondag desgevraagd weten dat de vragen ook schriftelijk zullen worden beantwoord.