DEN HAAG - Nederland is geschoffeerd doordat de minister van Financiën Jan Kees de Jager niet is uitgenodigd voor een Europees overleg op vrijdag over de financiële problemen van EU-lid Griekenland.

Dat zei oud-minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zaterdag in TROS Kamerbreed. Hij werd bijgevallen door oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.

''Dit is verkeerd, je moet alle ministers van de eurozone uitnodigen'', aldus De Hoop. Beiden vinden deze kwestie een zaak voor de premier, de Kamer en natuurlijk De Jager zelf. ''Ik zou het hoog opspelen'', aldus Koenders.

Plek opeisen

De Jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, vindt dat De Jager gewoon een plek moet opeisen. ''Het is natuurlijk zo dat Duitsland onze belangen over het algemeen goed vertegenwoordigt, maar we moeten goed beseffen dat we onze soevereiniteit niet hebben overgedragen aan Duitsland, Frankrijk of andere landen.

De Jager moet zeggen: u wilt dat wij betalen? Prima, maar dan praat Nederland wel mee over de voorwaarden. Praat Nederland niet mee? Ook goed, maar verwacht dan niet wij zomaar miljarden euro’s het noodfonds in gooien”.