MAASTRICHT - Limburg heeft een nieuw bestuur. PVV, CDA en VVD sloten woensdag na weken van onderhandelen een coalitieakkoord. Dat hebben woordvoerders van de drie partijen woensdagmiddag laten weten.

Het akkoord wordt vrijdagmiddag om drie uur in het gouvernement in Maastricht aan de pers gepresenteerd, maakte onderhandelaar Laurence Stassen van de PVV-Limburg bekend. Tot die tijd is er radiostilte, aldus Stassen.

De VVD sprak woensdag alvast van ''een mooi coalitieakkoord waar we mee aan de gang kunnen''.

De drie partijen leveren vijf gedeputeerden, twee voor de PVV, twee voor het CDA en één voor de VVD. Limburg is daarmee de enige provincie waar de PVV meebestuurt.

Stemmen

De PVV kreeg bij de afgelopen verkiezingen in Limburg de meeste stemmen en heeft net als het CDA tien zetels in Provinciale Staten. Wie in Limburg gedeputeerde worden, wilde Stassen niet zeggen. Dat wordt vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Het CDA roept volgende week een algemene ledenvergadering bijeen, liet CDA-onderhandelaar Dieudonné Akkermans eerder al weten.

Daar moet de christendemocratische achterban beslissen of ze instemt met het akkoord.

Presentatie

Vrijdag 13 mei volgt mogelijk de presentatie van de coalitie in Provinciale Staten. Dat is nog niet helemaal zeker omdat er ook nog een integriteitsonderzoek naar de nieuwe gedeputeerden moet worden gedaan, zei Stassen woensdag.

Voorzitter Thijs Coppes van de SP-statenfractie constateerde boos dat hij alles via de media moet vernemen.

''Waarschijnlijk krijgt de oppositie ook via de media te horen of ze nog nodig is voor het debat over het slotakkoord'', twitterde hij, sprekend van een regentenkliek.