AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van de PVV zijn woensdag welkom bij de Nationale Herdenking. Dat laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdag weten.

De organisatie reageert hiermee onder meer op het pleidooi van oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA), die dinsdag schreef dat PVV-politici beter niet naar de dodenherdenking kunnen komen uit piëteit met de nabestaanden.

"Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het belangrijk dat iedereen, ongeacht afkomst, maatschappelijke overtuiging en leeftijd in verbondenheid samen kan zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam om de doden te herdenken", schrijft comitévoorzitter Joan Leemhuis-Stout.

Ook het comité heeft 'natuurlijk en 'met enige verwondering' kennisgenomen van de passage over de herdenking in het verkiezingsprogramma van de PVV, waarin staat dat op 4 mei de 'slachtoffers van het (nationaal-)socialisme' worden herdacht.

Die passage zou de suggestie wekken dat ook de slachtoffers van bijvoorbeeld de Sovjet-dictator Jozef Stalin worden herdacht.

Tweede Wereldoorlog

Officieel worden tijdens de Nationale Herdenking alle Nederlandse burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Volgens Mei Li Vos is de PVV bezig de geschiedenis te herschrijven. "Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond?"

Gelukkig

Het comité schrijft dat Nederlanders 'gelukkig' de mogelijkheid hebben hun mening te geven en om in debat en gesprek te gaan. "Naar onze overtuiging is het belangrijk om argumenten uit te wisselen maar niet om mensen uit te sluiten op 4 en 5 mei."

PVV-leider Geert Wilders liet dinsdag weten woensdag zelf naar de herdenking op de Dam in Amsterdam te komen en daar 'met overtuiging en trots' de PVV te representeren. "Ik hoop dat heel veel andere PVV'ers dat ook gaan doen."