AMSTERDAM - Uit piëteit voor de nabestaanden en omdat ze iets anders herdenken kunnen PVV-politici woensdag beter niet naar de dodenherdenking komen. Dat stelt voormalig PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Geert Wilders komt toch.

Vos doet haar oproep dinsdag in een opiniestuk in Trouw. Ze stoort zich aan het PVV-verkiezingsprogramma, waarin staat dat op 4 mei de 'slachtoffers van het (nationaal-)socialisme' worden herdacht.

Het gaat volgens haar om meer dan een woordgrapje. "De PVV is bezig de geschiedenis te herschrijven. Het lukt de partij wonderwel om 'links' van alles in de schoenen te schuiven."

Vos wijst erop dat de herdenking sinds 1946 er betekenissen bij heeft gekregen. Zo worden ook de slachtoffers in andere oorlogen herdacht. Toch gaat de PVV volgens haar te ver door de slachtoffers van het socialisme erbij te slepen.

Verkeerde kant

"Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond?"

De partij mag volgens haar alles in het verkiezingsprogramma schrijven wat ze wil, 'maar er is ook nog zoiets als respect voor de doden en hun nabestaanden'."Betoon in ieder geval dat beetje respect - door thuis te blijven op 4 mei."

Geert Wilders

Geert Wilders laat in een reactie weten allerminst van plan te zijn aan die oproep gehoor te geven. Hij zal woensdagavond "met trots en overtuiging de PVV te representeren" bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De PVV-leider zegt te hopen dat partijgenoten dat voorbeeld volgen.