ZWOLLE - PvdA-leider Job Cohen heeft zondag gewaarschuwd voor de kaalslag in de samenleving als het kabinet van VVD en CDA met gedoogpartij PVV zijn bezuinigingen doorzet.

De zwaksten zijn de dupe, maar ook op gemeentelijk niveau zijn de gevolgen merkbaar. In 'Rutteland' worden volgens hem mensen aan hun lot overgelaten.

Cohen zei dat zondag tijdens het 65-jarige verjaardagsfeestje van zijn partij in Zwolle. Hij wees op Berkelland in de Achterhoek, waar hij onlangs was.

Volgens hem leidt het beleid van het rechtse college daar niet tot kwaliteit van leven, maar tot kaalslag. Cohen verwacht dat de kiezers naar de PvdA zullen terugkeren als de betekenis van de maatregelen tot veel mensen doordringt. In de peilingen daalt de partij nog steeds.

Samenwerken

De PvdA moet volgens hem meer samenwerken met andere linkse partijen om een blok te vormen tegen het kabinetsbeleid. ''Die aantasting van de fundamentele waarden, dat zint ons niet.''

Wat hem betreft zijn de uitgangspunten van de sociaaldemocraten springlevend en ook hard nodig. Cohen wees er in zijn toespraak op dat er nog steeds onrecht is en veel te winnen, ook al hebben mensen het de afgelopen 65 jaar veel beter gekregen.

Hij wees op de 300.000 kinderen die in Nederland in armoede opgroeien, de hoge bonussen die in de financiële sector worden uitgekeerd en dat ook over de grenzen mensen worden onderdrukt en niet in vrijheid kunnen leven.

Max van der Stoel

Tal van PvdA'ers roemden de vorige week overleden oud-minister en topdiplomaat Max van der Stoel, die zich sterk maakte voor de onderdrukten buiten de grenzen. Hij wist volgens Cohen als geen ander hoe idealisme en realisme konden worden verbonden.

PvdA viert 65-jarige bestaan