DEN HAAG - Het kabinet is het vrijdag eens geworden over het wegwerken van de tegenvallers op de lopende rijksbegroting. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) na afloop van de ministerraad.

De tegenvallers zijn opgelopen tot een bedrag van ruim 2 miljard euro. De overschrijdingen zijn verreweg het grootst in de zorg. Details over de manier waarop het kabinet die wil wegwerken, zullen vermoedelijk eind mei bekend worden gemaakt.

Mark Rutte liet vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie weten dat pas op Prinsjesdag duidelijk zal worden welke maatregelen het kabinet voor 2012 neemt om de tegenvallers verder weg te werken.

"We willen de zaak ordentelijk regelen", stelt Rutte. "De begrotingen moeten onderling nog worden afgestemd en nog worden beoordeeld door het CPB."

Duidelijk is al wel dat het verplichte eigen risico in de zorg niet extra omhoog gaat en dat er geen aparte bijdrage wordt gevraagd als mensen een bezoek aan de huisarts brengen.

Rutte zei verder dat het 'evident' is dat er maatregelen genomen moeten worden.

Resultaat

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei vrijdag na de ministerraad dat hij ''heel blij'' is met het resultaat en dat het heel bijzonder is dat het kabinet er na één keer vergaderen al uit is gekomen.

Behalve over de begroting van dit jaar heeft het kabinet ook al afspraken gemaakt over de uitgaven voor volgend jaar. De overschrijdingen van dit jaar in de zorg zullen zoals gebruikelijk worden bijgepast door andere ministeries, omdat de zorguitgaven nu zo snel niet meer zijn terug te draaien.

Koortsachtig

De afgelopen dagen was er koortsachtig overleg over de tegenvallers en de uitgavenposten waar ze moeten worden opgevangen. Daar waren behalve leden van het kabinet ook de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDA en VVD en Geert Wilders van gedoogpartij de PVV bij betrokken.

De Jager sprak van ''moeilijke onderhandelingen'', maar was tevreden over het ''degelijke'' pakket aan maatregelen dat er ligt. ''Het op orde brengen van de overheidsfinanciën ligt nog steeds heel goed op koers'', aldus de CDA-minister.

Nu er een akkoord is over de voorjaarsnota kan dit jaarlijkse overzicht van de minister van Financiën over de lopende begroting voor 1 juni naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zoals de bedoeling was.