DEN HAAG - Politieke mede- en tegenstanders van de vertrekkende ChristenUnie-leider Andre Rouvoet hebben vrijdag hun waardering voor hem uitgesproken.

Oud-premier Jan Peter Balkenende zat met Rouvoet in zijn laatste kabinet en roemde hem om zijn inzet voor de publieke zaak. 

"Rouvoet is een man die zich bewust is van zijn taak en verantwoordelijkheid waarbij hij zich in zijn handelen duidelijk en herkenbaar laat inspireren door zijn overtuiging", stelt Balkenende. "Dat verdient respect en dat maakt hem voor mij een prettige en herkenbare collega.Ik hoop hem nog veelvuldig tegen te komen, in welke rol dan ook.''

De huidige premier Mark Rutte wijdde in zijn wekelijkse persconferentie ook een aantal woorden aan het vertrek van Rouvoet. 

"Ik heb altijd op de plezierigste wijze met hem samengewerkt, al waren we het lang niet altijd eens", stelt Rutte. Volgens de premier kwam Rouvoet nooit onbeslagen ten ijs en stond hij bekend om zijn 'zeer herkenbare christelijke geluid'.

Cohen

PvdA-leider Job Cohen omschrijft Rouvoet als een zeer gewaardeerde, vakkundige en welsprekende collega. "In het debat was hij altijd gedreven en scherp maar speelde hij nooit op de man. Samen met mensen als Balkenende, Bos, Halsema en Marijnissen was hij jarenlang het gezicht van de Nederlandse politiek."

Jolande Sap (GroenLinks) noemt Rouvoet 'een goede politicus en een integere volksvertegenwoordiger'. Ze zegt begrip te hebben voor zijn beslissing en dankt hem voor het plezierige contact.