AMSTERDAM - André Rouvoet, de leider van de ChristenUnie, verlaat de Tweede Kamer. Dat heeft hij zelf vrijdag aangekondigd via Twitter.

Arie Slob, die al eerder fractievoorzitter was in de vorige kabinetsperiode, wordt de nieuwe voorzitter van de vijfkoppige fractie in de Tweede Kamer. De fractie heeft Slob donderdag unaniem gekozen.

De 49-jarige Rouvoet vertrekt op 17 mei uit de Kamer. Een paar dagen daarvoor, op zaterdag 14 mei neemt hij afscheid van zijn partij op het congres van de ChristenUnie in Ede.

Besluit

In een persconferentie liet Rouvoet weten dat zijn besluit voortkwam uit twijfel of hij nog met dezelfde passie leiding wilde geven aan zijn partij. "Ik was na mijn vertrek als minister en terugkeer in de Tweede Kamer voortdurend in gesprek met mezelf", aldus Rouvoet. "Ik vroeg me af of ik nog hetzelfde heilige vuur in me had als toen ik in 1994 begon."

Ook is het volgens hem na twee verloren verkiezingen nodig dat de ChristenUnie het christelijksociale profiel beter voor het voetlicht krijgt. Hij geeft aan hier niet zelf leiding aan te willen geven, maar ruimte te geven aan nieuwe mensen.

Tot slot wil de voormalig vicepremier meer tijd besteden aan zijn gezin, familie, kerkelijke gemeenschap en hobby's.

Slob

Opvolger Arie Slob zei tijdens de persconferentie de ambitie te hebben om lijsttrekker te worden bij de volgende verkiezingen. Hij toonde zich optimistisch over het herstel van de ChristenUnie. "Na een paar jaar met wind in de rug gaat het nu even wat minder met de partij. Zo gaat dat in de politiek, maar we gaan weer bouwen aan de ChristenUnie."

Slob zal op 14 mei tijdens een partijcongres in Ede ingaan op de koers die de partij wat hem betreft de komende jaren moet volgen. De ''principiële onrust over het onrecht in de wereld'' en het verlangen daar iets aan te doen, is volgens hem kenmerkend is voor de ChristenUnie.

De partij wil opkomen voor geestelijke en politieke vrijheden, voor mensen die kwetsbaar zijn, voor het gezin, een duurzame economie en een zorgvuldige omgang met de schepping, aldus Slob.

Etiketten

Hoe mensen die ''christelijk-sociale traditie'' betitelen, maakt hem niet veel uit. Slob zegt niets te hebben met etiketten als links of rechts. Het gaat volgens hem om onderwerpen waarbij het ''hart van de christelijke politiek'' klopt.

Slob zal de partij met een ''eigen klankkleur en eigen houding'' leiden. Als oppositiepartij zal de ChristenUnie altijd met open houding kijken naar de voorstellen waarmee het minderheidskabinet van VVD en CDA komt, zei hij.

''We voeren geen oppositie om de oppositie. Wat goed is, zullen we goed noemen en wat slecht is slecht.'' Slob zei zich gesterkt te voelen door het toenemende ledenaantal.

Minister

Rouvoet was in het laatste kabinet van Jan Peter Balkenende minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier. Na de val in februari 2010 werd hij daarnaast nog demissionair minister van Onderwijs.

In 1994 kwam Rouvoet in de Tweede Kamer, namens de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met justitie en volksgezondheid. De RPF ging in 2001 samen met de GPV op in de ChristenUnie.

In november 2002 werd hij politiek leider en fractievoorzitter van deze nieuwe partij, wat hij bleef tot hij in februari 2007 het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie instapte. 

Na de verloren verkiezingen van vorig jaar juni, keerde Rouvoet weer terug in de Tweede Kamer. Carola Schouten neemt nu zijn zetel in het parlement in.

Ophef

In de persconferentie liet Rouvoet vrijdag weten zich te verbazen over de internationale ophef die zijn aankondiging veroorzaakte. "In Engeland zijn mensen massaal de straat op gegaan."

Lees tweets over het vertrek van Rouvoet op NUlive

Rouvoet verlaat politiek