DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie verruimt de schaderegeling voor militairen en oud-medewerkers die ernstig ziek zijn geworden van werken met het schoonmaakmiddel PX-10.

Aanleiding voor zijn besluit is nieuwe informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo heeft hij donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Tot 1985 bevatte PX-10 het giftige benzeen. Vooral onderhoudsmonteurs hebben veel met het middel gewerkt. In juni 2009 trof Defensie een regeling voor medewerkers die hierdoor acute myeloïde leukemie hebben opgelopen of twee andere ziekten die een voorstadium van leukemie kunnen zijn.

Het RIVM heeft inmiddels beperkt bewijs gevonden dat de blootstelling aan benzeen ook andere kwaadaardige aandoeningen kan veroorzaken. Die komen nu ook onder de regeling te vallen.

Leukemie

Het gaat dan met name om acute lymfatische leukemie, chronische lymfatische leukemie en multipel myeloom. Mensen die in aanmerking willen komen voor een tegemoetkoming of voor ondersteuning, moeten ook voldoen aan de overige criteria die sinds 2009 gelden.

Vorige maand meldde Hillen al dat sinds de instelling van een meldpunt voor PX-10 134 claims zijn binnengekomen. Drie daarvan waren op dat moment toegekend.