AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft donderdag stilte in acht genomen voor Max van der Stoel. De oud-minister van Staat en Buitenlandse Zaken kreeg tijdens de herdenking niets dan lof toegezwaaid. Hij overleed zaterdag op 86-jarige leeftijd in Den Haag.

De PvdA'er zette zich zijn hele leven in voor mensenrechten en democratie en genoot internationaal veel aanzien.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet noemde hem 'vastberaden, integer en vasthoudend' en prees zijn 'onvermoeibare' inzet voor de mensenrechten. Zijn belangrijkste prestatie als parlementariër was een vernietigend rapport over de Griekse junta, dat uiteindelijk leidde tot de val van het kolonelsregime.

Premier Mark Rutte wees op het oerdegelijke, ingetogen en bescheiden en bescheiden karakter van de 'koning van de nuance. "Zijn werklust was legendarisch en ongeëvenaard."

VN

Van der Stoel was ook ambassadeur van Nederland bij de Verenigde Naties en de eerste Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE.

"De wereld was zijn thuis", zei Rutte. "Hij was een diplomatieke tienkamper, die zichzelf preventief diplomaat noemde. Een mooi en groot man, die wereldwijd heel wat brandjes heeft voorkomen en geblust. Nederland en de wereld zullen hem missen."

Rosenthal

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) noemde Van der Stoel zondag al een 'begaafd diplomaat'. "Hij was een autoriteit die boven de partijen stond, maar altijd oog had voor de individuele mens."

PvdA-leider Job Cohen prees zijn overleden partijgenoot zondag als een 'sociaaldemocraat in hart en nieren en een baken van rechtvaardigheid voor de wereld'.

Van der Stoel was ook tien jaar senator. De Eerste Kamer herdenkt hem tijdens de plenaire vergadering van 10 mei.