DEN HAAG - Afghaanse meisjes die mogelijk toch in Nederland mogen blijven, krijgen zo snel mogelijk te horen waar ze aan toe zijn.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) wacht niet op afronding van het debat met de Tweede Kamer om te bekijken of meisjes te verwesterd zijn om terug te gaan naar Afghanistan.

Dat heeft Leers de Tweede Kamer donderdag laten weten. Uit overleg met de Kamer van woensdag trekt de minister de conclusie dat een meerderheid zijn plannen steunt.

Jammer

Leers vindt het jammer dat de Kamer het geschorste debat pas na de meivakantie wil afmaken. Daarom gaat hij alvast verder met uitvoering van zijn beleid voor Afghaanse meisjes.

Meisjes die zo lang in Nederland zijn dat ze onder grote druk zullen komen te staan als ze terug moeten naar Afghanistan, kunnen een verblijfsvergunning krijgen. Er liepen nog procedures voor ruim honderd meisjes.

Andere groepen vluchtelingen

De oppositie in de Tweede Kamer wil vooral nog met Leers verder praten over andere groepen vluchtelingen die niet zomaar terug zouden kunnen naar hun vaderland als ze niet in Nederland mogen blijven. Dan zou het niet alleen gaan om meisjes, maar ook om jongens.

Ook asielzoekers uit andere landen zouden onder deze regel kunnen vallen, bijvoorbeeld uit Irak, Iran of Somalië.

Willekeurig

De grenzen die Leers nu stelt zouden willekeurig zijn, maar volgens de minister is de situatie voor schoolgaande meisjes in Afghanistan nu niet te vergelijken met omstandigheden elders.

Hij zei wel naar andere landen onderzoek te willen laten doen als daar aanleiding voor zou blijken te zijn.