DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer is net als minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken tegen de komende internationale vloot naar Gaza, waaraan ook Nederlanders zullen meedoen.

De regeringspartijen VVD en CDA, hun gedoogpartner PVV en de ChristenUnie en de SGP spreken van een ''pure'' en ''dwaze'' provocatie.

Volgens de VVD is de actie vooral bedoeld om de Israëlische zeeblokkade te tarten en niet zozeer om hulpgoederen af te leveren.

De vijf partijen steunen de oproep van Rosenthal aan Nederlandse organisaties om niet deel te nemen aan de vloot van vijftien schepen, die naar verwachting half mei vanuit Griekenland vertrekt.

De bewindsman maakte donderdag tijdens een spoeddebat over de kwestie echter opnieuw duidelijk dat hij geen juridische middelen heeft om een Nederlands schip of opvarenden te verhinderen uit te varen.''De vrije zee is het vertrekpunt'', zei Rosenthal.

Eerste konvooi

Het is de bedoeling dat het konvooi eind mei aankomt, precies een jaar nadat de Israëlische marine de eerste vloot tegenhield op de Middellandse Zee. Bij die operatie kwamen negen Turkse activisten om het leven.

Honderden anderen, onder wie twee Nederlanders, werden opgepakt en enkele dagen vastgezet.

PVV

De PVV vindt dat Nederlandse deelnemers aan de tweede vloot geen consulaire bijstand mogen krijgen als ze in de problemen komen. Maar daar nam Rosenthal afstand van. Nederland verleent volgens hem bijstand aan welke Nederlander dan ook in het buitenland. '

'Dat is dom en verspilling van overheidsgeld'', stelde PVV-Kamerlid Raymond de Roon, die het debat had aangevraagd. Hij wilde ook dat de overheid onderzoekt of Nederlandse deelname aan de vloot strafbaar zijn. Ook dat wees Rosenthal van de hand. ''Wij straffen handelingen, geen intenties.''

SP en PvdA

Volgens de SP is de Israëlische zeeblokkade bij Gaza illegaal. Maar dat bestreed Rosenthal. Volgens hem is er feitelijk sprake van een gewapend conflict met Hamas, de Palestijnse beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook.

Daarom geldt het zeeoorlogsrecht en op grond daarvan mag Israël schepen op volle zee controleren, mede om wapensmokkel tegen te gaan.

De PvdA vroeg Rosenthal Israël te manen zich aan het internationale recht te houden. ''Laten we hopen dat het zich niet herhaalt. Dat vergt van alle betrokkenen wijsheid, ook op de vrije zee'', zei de minister.

Daden

Mariko Peters, Tweede Kamer-lid van de GroenLinks, reageert: ''In een democratie beoordeel je mensen niet op hun intenties, maar op hun daden. De Gaza-hulpvloot is nog niet eens vertrokken en de PVV en de christelijke partijen lopen al te hoop.''

''De vloot is een varende demonstratie en hulpactie en zegt vreedzaam te willen handelen. Volgens het zeeoorlogsrecht mag dat en mag je die vloot niet tegenhouden.''

Peters vindt het merkwaardig dat de regering Nederlanders oproept van deelname af te zien. ''Ik heb de regering opgeroepen dan ook op zn minst de Israëlische regering aan te sporen tot terughoudendheid en het zeerecht er nog eens op na te lezen."