DEN HAAG - Om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten, moeten studenten een uur tot anderhalf uur later beginnen met school. Dat stelt Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) donderdag.

Volgens de politica zouden scholen, in overleg met rijksoverheid, de lesroosters aan kunnen passen zodat studenten de drukke spits niet in hoeven. ''Door de aanvangstijden van het onderwijs wat te verlaten, krijgen vervoerders in de spits meer lucht", aldus Van Gent.

Het Kamerlid denkt dat studenten, maar vooral rijksoverheid en scholen op deze manier meedenken over het mobiliteitsprobleem.

''Van alle reizigers in de spits is circa 30 procent student. Daarvan doet ongeveer de helft een hbo- of universitaire opleiding", vervolgt ze. ''Daarnaast zullen door dit plan de daluren in het openbaar vervoer beter worden benut. Het is een pijnloze maatregel die heel veel effect kan hebben."

Spits-daltarieven

De NS wil vanaf komend schooljaar nieuwe spits-daltarieven invoeren. Andere vervoersbedrijven denken eveneens na over hogere tarieven voor reizigers in de spits. Volgens de politica moet de overheid een regeling treffen met de NS en overig stad- en streekvervoer. De nieuwe dalurenkaart van de NS zou dan als een soort secundaire arbeidsvoorwaarde moeten gelden voor het personeel in het hoger onderwijs.

Het Kamerlid verwacht niet al te veel aanpassingsproblemen voor studenten, wanneer lessen later zouden beginnen. ''Bij die groep, maar ook bij werkgevers heerst toch al niet te vaak meer de traditionele 9-tot-5-mentaliteit", aldus Van Gent.

Het Kamerlid zal haar plan later donderdag voorleggen aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).