DEN HAAG - GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt een spoeddebat aan met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het rapport van de Inspectie van het Onderwijs over Inholland. Hij vindt dat de rest van het rapport nu ook snel openbaar moet worden gemaakt.

De inspectie onderzocht niet alleen de rechtmatigheid van diploma's die zijn uitgegeven door Inholland, maar ook andere hbo-instellingen en twee universiteiten.

Klaver hoopt dat er voor de gedupeerde afgestudeerden een bevredigende oplossing wordt gevonden.

VVD

Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid VVD zegt : ''Het is heel ernstig dat nu ook studenten bij reguliere afstudeerrichtingen een HBO-onwaardig diploma blijken te hebben."

"We hebben als Kamer geprobeerd niet alle Inholland-studenten over een kam te scheren, maar dit helpt niet. Er is een nog groter probleem waar we over moeten nadenken, want dit zijn dus wel opleidingen die een accreditatie hebben en hoe kan dat dan?''

PVV

Harm Beertema, Tweede Kamerlid voor de PVV: ''Dit is echt een ontluisterend beeld. Ik had niet verwacht dat het rooskleurig zou zijn, want alle signalen stonden al op rood. Maar die 39 procent is echt om heel verdrietig van te worden. Het ooit zo prachige Inholland verkeert wat mij betreft in de laatste fase. Dit kan zo niet doorgaan."

"Hoe moet je hier nog mee omgaan, met zo'n reputatieschade. Opknippen en opnieuw beginnen, wat mij betreft. Geen pleisters meer zoeken, want deze patiënt is overleden. Er zit bovendien iets fundamenteel fout dat dit kan gebeuren. De sector zelf blijkt geen zelfreinigend vermogen te hebben. De overheid wil niet, maar ik vind wel dat die de regie moet oppakken.''

Heftig

Tanja Jadnanansing, Tweede Kamerlid voor de PvdA: ''Dit is heel erg heftig. Er lopen dus echt mensen rond die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Ik spreek studenten die zeggen zich te schamen dat ze een hbo-opleiding volgen.

"Da's jammer, want het is zo'n mooie opleiding. En echt niet alles bij Inholland gaat mis. Er zijn veel docenten die er alles aan doen, maar het imago is nu wel verknald. Het ergst is het nog voor de studenten en docenten die wel hard hun best doen.''

Duidelijk

Sander Breur, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB): ''Iedereen die de kwaliteit hier moest bewaken heeft gefaald. De betrokkenheid van een groot aantal mensen en instanties op afstand is blijkbaar niet genoeg om de kwaliteit te waarborgen."

"Het is nu duidelijk dat de enige die de kwaliteit van ons onderwijs wel kunnen bewaken de mensen zijn die het geven en krijgen, namelijk de docenten en studenten. Maak studenten en docenten eigenaar van het onderwijs. Zij kennen dit het best en hebben er het meeste belang bij.''

Zorgen

Guy Hendricks, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg ISO: ''Wij maken ons zorgen over dit nieuws. Het blijkt dat de kwaliteit van diploma's niet gewaarborgd is.

"Vooralsnog is alleen informatie over Inholland naar buiten gekomen, maar het is niet uitgesloten dat dit op andere instellingen ook kan gebeuren. Het hoge percentage afgestudeerden met een ondeugdelijk diploma is zorgelijk."

Bekijk alle twittterberichten over Inholland op NUlive