AMSTERDAM - Alle vingerafdrukken die momenteel door gemeenten zijn opgeslagen worden gewist. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) donderdag in het debat over de opslag van biometrische gegevens.

De Tweede Kamer drong bij de minister aan op de vernietiging van de zes miljoen vingerafdrukken die al zijn afgenomen.

Donner verklaarde dat voortaan de vingerafdruk niet langer bewaard zal blijven dan de tijd die nodig is tussen de aanvraag van een paspoort en de afgifte hiervan.

Het geheel schrappen van de vingerafdruk uit het paspoort kan niet, omdat Europese regels dit in de weg staan.

Landelijke databank

De minister maakte woensdag bekend dat de decentrale opslag van biometrische gegevens voor paspoorten wordt stopgezet. Daarmee is ook de landelijke databank voorlopig van de baan.

Dit tot opluchting van de Kamer, die Donner prees om zijn 'voortschrijdend inzicht'. Wel wilden de fracties weten waarom zij zo slecht geïnformeerd waren over de problemen rond de vingerafdrukken.

Betrouwbaarheid

Tijdens een hoorzitting die vorige week in de Kamer plaatsvond bleek dat de betrouwbaarheid van de biometrische gegevens ernstig te wensen overlaat. Uit een proef was gebleken dat een op de vijf vingerafdrukken niet overeenkomt met de persoon van wie hij afkomstig is.

Ook bleek tijdens dat gesprek met experts dat bij het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR), dat zich bezighoudt met de invoering van het biometrisch paspoort, sprake was van tunnelvisie.

Genegeerd

Kritische medewerkers zouden zijn tegengewerkt en kritische rapporten werden stelselmatig genegeerd. De SP en D66 willen dat hier een onafhankelijk onderzoek naar komt. Dit zou de Rekenkamer kunnen doen, maar ook de Kamer zelf.