HOOFDDORP - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid komt deze zomer met een landelijke standaard voor de registratie van slachtoffers bij rampen.

Het huidige systeem houdt in de praktijk geen rekening met de zelfredzaamheid van lichtgewonden die na een ramp al in een vroeg stadium zelf hun familie en geliefden informeren. Dit zei Opstelten woensdag op een symposium over dit onderwerp in Hoofddorp.

De minister van Veiligheid nam er twee rapporten in ontvangst die zijn verschenen naar aanleiding van de vliegtuigcrash bij Schiphol van ruim twee jaar geleden.

Op 25 februari 2009 stortte een toestel van Turkish Airlines neer in een weiland voor de Polderbaan.

Direct na de ramp informeerden slachtoffers via mobiele telefoons hun verwanten en verlieten ze op eigen kracht de rampplek, wat de officiële slachtofferregistratie bemoeilijkte.

Initiatief

De veiligheidsregio's Kennemerland en Amsterdam-Amstelland namen het initiatief de slachtofferregistatie te verbeteren en lieten onderzoek doen door de stichting Crisislab.

Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer pleitte er woensdag voor om bij rampen lichtgewonden en ongedeerden voortaan te onderscheiden van zwaargewonden en dodelijke slachtoffers.

Verwanten

Weterings vraagt zich ook af of de overheid de rol heeft om alle verwanten van alle betrokkenen na rampen te informeren. Volgens hem zijn velen inventief genoeg om elkaar terug te vinden dankzij de moderne communicatetechnologie.

De overheid faciliteert deze zelfredzaamheid zelfs als hulpverleners hun mobiele telefoons uitlenen aan slachtoffers, redeneerde Weterings.

Hulp

Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen vindt dat professionele hulpverleners meer hulp van burgers en bedrijven moeten accepteren. Na de poldercrash snelden automobilisten van de A9 binnen een paar minuten toe om beknelde passagiers uit het vliegtuig te halen.

Boeren hielpen met het vervoer van slachtoffers door de klei. Van Zanen noemde het effectief samenwerken met burgers een basisvereiste voor crisisbeheersing.

Hij constateert nog te veel koudwatervrees bij hulpverleners als ze burgers wegsturen van de rampplek of als ze omstanders niet durven te vragen om bijstand. Van Zanen: ''Omdat het geen gemeengoed is. Daar moet wat mij betreft verandering in komen.''