HAARLEM - De PvdA in Noord-Holland is tegen de salarisverhoging voor Nuontopman Huib Morelisse.

''Een salarisverhoging van 70 procent is echt buiten proporties, zeker in een tijd dat veel mensen de broekriem extra moeten aanhalen'', heeft PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl woensdag laten weten.

Morelisse ontvangt dit jaar bij energiebedrijf Nuon een vast salaris van 750.000 euro. Dat is 70 procent meer dan bij zijn aanstelling in juli 2010, toen de topman nog een vast salaris had van 440.000 euro, wat met bonussen kon oplopen tot 748.000 euro per jaar.

De verhoging is een gevolg van de overname van Nuon door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall.

De Zweedse wet staat het uitkeren van bonussen aan dochterondernemingen van staatsbedrijven dit jaar niet meer toe.

Vast salaris

Daarom heeft Vattenfall besloten het hele bedrag als vast salaris te geven. Vattenfall is voor 49 procent eigenaar van Nuon.

De rest van de aandelen is in handen van Nederlandse overheden, waaronder de provincie Noord-Holland. Aandeelhouder provincie Gelderland heeft al geprotesteerd tegen het hoge salaris van de Nuontopman.

Gedeputeerde Staten

Den Uyl wil weten of Gedeputeerde Staten van Noord-Holland deze kritiek deelt en het salaris van Morelisse aan de kaak gaat stellen bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering.

Volgens de PvdA hebben provinciale aandeelhouders in 2006 regels vastgesteld voor beloningen bij bedrijven.

Daarbij is bepaald dat de salarissen bij Nuon vergelijkbaar moeten zijn met die bij Schiphol en Connexxion. ''Het salaris van Morelisse ligt daar aanzienlijk boven'', zegt Den Uyl.