AMSTERDAM - De schrijver van een stuk op weblog Joop over de overeenkomsten tussen Adolf Hitler en Geert Wilders voelt zich onveilig door de reactie van Wilders. Dat laat blogger Michael Blok weten in een open brief aan Wilders.

De PVV-leider noemde het Joop-artikel van Blok 'ongepast en ziekelijk demoniserend'. Een 'venijnige reactie', schrijft Blok aan Wilders.

"Bij mij zit de schrik er flink in. Hoewel ik veel ferme uitspraken van je heb meegemaakt, had ik zo'n reactie niet verwacht. Ik voel me niet helemaal veilig meer."

Hij stelt verder dat Wilders meer ruimte opeist voor zijn eigen mening dan hij gunt aan de mening van anderen.

Moreel gelijkstellen

Blok erkent dat hij Wilders met Hitler heeft vergeleken. "Maar dat betekent natuurlijk niet moreel gelijkstellen. Jij vergelijkt jezelf ook met Hitler als je zegt dat je niet op hem lijkt. Ik vind je geen genocidale moordenaar." Blok zegt Wilders te tutoyeren 'in een poging de sfeer constructief te houden'.

Op de blog van Blok reageerde Wilders via Twitter ook met de opmerking 'Kogel van links?' Blok wijst de suggestie van de hand dat hij opriep tot geweld.

"De stelling dat ik of mijn artikel ook maar iets met geweld te maken hebben, is uit de lucht gegrepen." Blok, voormalig voorzitter van GroenLinks in Amsterdam-Oost, spreekt ook tegen dat hij links is. "Ik ben een groene liberaal."

Deporteren

Blok wil van Wilders weten hoe diens stelling dat hij opkomt voor de democratie te rijmen valt met sommige van zijn voorstellen, zoals het deporteren van mensen die zich verzetten tegen de 'dominante cultuur' en het onder politieke controle plaatsen van rechters.

Blok daagt Wilders uit in te gaan op zijn vragen. "Ga eens in debat met burgers die bang voor je zijn. En als je dat niet op straat wilt doen, dan maar op papier."