DEN HAAG - Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin gaat een open brief aan de Tweede Kamer schrijven waarin hij ze ''haarfijn gaat uitleggen'' wat hij vindt van alle commotie over zijn gesprek met premier Mark Rutte.

Dat stelde Robesin dinsdagavond in een gesprek met Omroep Zeeland. Het Statenlid heeft dinsdag met veel ergernis naar het spoeddebat in de Tweede Kamer gekeken over de conversatie van hem en Rutte in het Torentje.

''Het was een mengelmoes van ongefundeerd wantrouwen, klinkklare leugens en nonsens uit de media. Wat over mij is gezegd, raakt kant noch wal.''

De Zeeuw noemt de discussie in de Tweede Kamer ''verloren tijd. Het debat was ver beneden de maat. De oppositie wilde Rutte per se een tik voor z'n billen geven maar is daar niet in geslaagd.''

Verdedigen

De premier moest zich dinsdag in de Kamer verdedigen voor de ontmoeting. De oppositie verweet Rutte dat ''de schijn van een deal'' bleef hangen boven het gesprek tussen Rutte, PVV-leider Geert Wilders en Robesin.

In die ontmoeting zijn volgens Rutte geen toezeggingen gedaan, maar dat ging er maar moeilijk in bij de oppositie, die vermoedt dat Rutte Robesin heeft gelijmd met beloftes over de Zeeuwse Hedwigepolder.

Robesin had immers na de ontmoeting gemeld dat hij bij de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei niet op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), maar op een coalitiepartij gaat stemmen.

Kiezersbedrog

Rutte bleeft bij zijn standpunt dat er niets onoirbaars was aan zijn gesprek en dat hij het in de toekomst gewoon weer zal doen, ook in het Torentje. Dat is nou eenmaal zijn werkkamer, redeneerde de premier.

Ook Robesin stelde voor Omroep Zeeland dat het hem kwetste dat hem ''kiezersbedrog'' wordt verweten. In het gesprek met de premier zijn wel ''zijdelings wat Zeeuwse zaken genoemd'', maar van een deal was volgens het Statenlid geen sprake.