DEN HAAG - De grenzen dichtgooien is geen oplossing voor de stroom migranten vanuit Noord-Afrika naar Europa. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) houdt het op een scherpere controle op Tunesiërs die met een Italiaanse verblijfsvergunning naar Nederland willen komen.

Dat zei Leers dinsdag in overleg met de Tweede Kamer. Hij zei nog niets gehoord te hebben van voorstellen die Italië en Frankrijk willen doen voor aanpassingen van het verdragen van Schengen voor vrij verkeer in de aangesloten landen.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi spraken daarover dinsdag in Rome. Nieuwe regels zouden het de deelnemende landen makkelijker moeten maken de verdragen op te schorten of er onder bepaalde omstandigheden van af te wijken.

Veranderd

Sarkozy zei in Rome dat het verdrag leeft, maar dat het om verder te leven, veranderd moet worden. Zowel de Franse gast als de Italiaanse gastheer staat onder grote politieke druk van stromingen die willen dat de regering actie onderneemt tegen de vermeende immigratiegolf.

Berlusconi heeft na de komst van duizenden vooral Tunesische vluchtelingen en werkzoekenden besloten tijdelijke verblijfsdocumenten te verstrekken. De meesten willen naar Frankrijk.

Gemeenschappelijk beleid

Leers had liever gezien dat de EU-landen gezamenlijk verder praten over een gemeenschappelijk asielbeleid. Wel wees hij erop dat landen de ruimte hebben zelf afspraken te maken. Nederland deed dat een paar jaar geleden zelf nog door een grote groep vluchtelingen een generaal pardon te verlenen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, kondigde al voorstellen aan om de samenwerking in het Schengengebied te verbeteren.

Vooral de coördinatie tussen de lidstaten moet beter om te voorkomen dat een land op eigen houtje beslissingen neemt, aldus een woordvoerder dinsdag. De commissie wil de maatregelen volgende week presenteren.

Tunesiërs

Italië geeft duizenden Tunesiërs een verblijfsvergunning voor een half jaar waarmee ze door de Schengenlanden kunnen reizen. Nederland liet al eerder weten daar niet blij mee te zijn. Net als in andere landen gaat de vreemdelingenpolitie op luchthavens en aan de grensovergangen goed kijken of Tunesiërs die het land in willen, voldoen aan de voorwaarden.

Ze moeten een paspoort hebben, genoeg geld om in hun levensonderhoud te voorzien en mogen geen crimineel verleden hebben.

Schengenlanden

Binnen de Schengenlanden kunnen de grenzen alleen onder bijzondere omstandigheden dichtgaan, bijvoorbeeld als de openbare orde in het geding is. Maar daar is nu geen sprake van, zei Leers.

Gedoogpartner PVV pleit voor grenscontroles, maar Leers voelt er niets voor weer overal douanebeambten neer te zetten. Hij hecht aan de open grenzen binnen de Schengenlanden.