DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept Nederlandse organisaties op niet deel te nemen aan een internationale vloot met hulpgoederen naar de Gazastrook.

Volgens het kabinet levert deze actie ''allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict'', zo schreef de bewindsman dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De regering kan Nederlandse schepen en opvarenden echter niet verhinderen uit te varen, constateert hij.

Vanuit Griekenland vertrekken half mei ongeveer vijftien schepen, waaronder mogelijk een Nederlands schip, met humanitaire goederen en zo'n duizend opvarenden naar Gaza. De vloot moet daar eind mei aankomen.

Dat is een jaar nadat de Israëlische marine de vorige vloot tegenhield op de Middellandse Zee. Bij die operatie kwamen negen opvarenden, allen Turken, om het leven.

Brief

Woensdag sturen onder meer de organisaties Stop de Bezetting, Stichting Palestina, het Nederlandse Palestina Komité en Een Ander Joods Geluid een brief naar de Tweede Kamer waarin zij hun deelname aan de internationale vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook verdedigen.

Samen met een aantal Italiaanse organisaties zullen zij onderdeel zijn van de vloot Freedom Flotilla 2, om humanitaire goederen naar de Gazastrook te brengen.

De initiatiefnemers van de actie willen met de vloot de ''illegale blokkade van de Gazastrook doorbreken en hulpgoederen afleveren.'' Volgens de organisaties is de blokkade in tegenspraak met het internationaal recht.

''Met zijn advies tegen deelname erkent minister Rosenthal deze volstrekt onwettige actie van Israël. Wij komen slechts op voor internationaal recht en een menswaardig bestaan in de Gazastrook'', aldus de woordvoerder van de Nederlandse delegatie, Benji de Levie.

Opvarenden

Binnenkort maken de organisatoren bekend wie er als opvarenden mee zullen gaan richting de Gazastrook. Volgens De Levie zullen onder meer politici, oud-politici en enkele journalisten meevaren. In totaal nemen ongeveer duizend mensen deel aan de reis, op vijftien verschillende schepen.

Eind mei moeten de schepen aankomen, precies een jaar nadat de Israëlische marine de vorige vloot tegenhield op de Middellandse Zee. Daarbij kwamen negen Turkse opvarenden om het leven.

Donderdag houdt de Tweede Kamer met de minister een spoeddebat over de Gazavloot.