DEN HAAG – De oppositie heeft dinsdag tijdens een spoeddebat flink uitgehaald naar premier Rutte, nadat deze een Statenlid uit Zeeland zou hebben gepaaid om voor zijn coalitie te stemmen.

Het Statenlid, Johan Robesin, werd uitgenodigd op het Torentje voor een gesprek met Rutte en PVV-leider Geert Wilders. Daarbij zou hij zijn overgehaald om via de getrapte verkiezingen voor de coalitie in de Senaat te stemmen, in ruil voor steun van het kabinet voor Zeeuwse belangen.

Rutte erkende vorige week dat dit gesprek had plaatsgevonden, maar ontkende dat er harde afspraken waren gemaakt. Hij noemt het debat daarom 'overbodig'.

Invloed

“Nooit eerder heeft een premier de stemkeuze van anderen zo geprobeerd te beïnvloeden”, stelde PvdA-leider Job Cohen tijdens het debat. “De premier en Wilders hebben op zijn minst de schijn gewekt dat er steun was voor zijn Zeeuwse opvattingen.”

Bovendien past het de premier volgens Cohen niet om in het Torentje, dus in zijn rol als premier, druk uit te oefenen op anderen om stemmen binnen te halen. 

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap sprak in dit kader van het 'ronselen' van stemmen door de premier. In haar ogen is dit 'rechtstatelijk verwerpelijk'. SP-leider Roemer noemde het handelen van Rutte 'een premier van alle Nederlanders onwaardig'.

Politiek ambt

Rutte stelde tijdens het debat dat hij vindt dat hij het gesprek met Robesin had mogen aangaan en dat hij dergelijke gesprekken ook in de toekomst zal blijven doen.

Volgens de premier is zijn positie ook een 'politiek ambt'. "Een premier staat niet boven de partijen, maar probeert het beste te doen voor het hele land", aldus Rutte. "Maar wel vanuit een politieke oriëntatie. In mijn geval de liberale oriëntatie."

Daarnaast is er volgens de premier sprake van verkiezingen en dan is het niet ongebruikelijk dat de premier tracht ook de zwevende kiezers voor zijn zaak te winnen. 

Rutte wilde gezien de vertrouwelijkheid inhoudelijk niet ingaan op het gesprek.

Pechtold

D66-Kamerlid Alexander Pechtold herinnerde de minister-president aan zijn vermeende 'transparante bestuursstijl'. “Daarom de vragen: Wat is er besproken en wat deed Wilders bij het gesprek?”

Wilders noemde het debat 'pure tijdverspilling'. “Wanneer morgen een Statenlid zou bellen met de vraag of hij zou langs mogen komen omdat hij op de PVV zou willen stemmen zou ik dat meteen doen”, aldus de PVV-leider. “Al moest het tussen de zeehonden in Artis.”

Hij benadrukte dat er 'nulkommanul' aan afspraken zijn gemaakt met Robesin.

Emile Roemer stelde tijdens het debat een wetswijziging voor waarbij de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen direct de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Dit zou dergelijke gesprekken in de toekomst kunnen voorkomen.

Achterkamertjes

Cohen en Sap verweten Wilders dat hij de achterkamertjespolitiek zomaar accepteert, terwijl hij daar altijd zo tegen ageerde. Wilders wierp tegen dat hij alles liever heeft dan dat Cohen het ooit voor het zeggen krijgt in Nederland.

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij vroeg de premier voorzichtig om te gaan met zijn rol als 'dienaar van de kroon'. Wel noemde hij het te begrijpen dat bij verkiezingen in aantocht het verschil met zijn rol als partijman kleiner wordt.