DEN HAAG - Er is geen regie geweest rondom de kwestie van de agenten die toezichthouders zouden worden. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Ronald van Raak had hem naar het parlement geroepen

Opstelten zei dat hij donderdagavond 'totaal verrast' was door de berichtgeving. Zijn woordvoerder bevestigde toen dat het kabinet de komende jaren agenten wil vervangen door toezichthouders met een beperkter aantal bevoegdheden en taken, hoewel het plan nog in een 'pril stadium' was.

Het voorstel had veertig miljoen euro moeten opleveren, maar Opstelten trok het plan voor een 'politie-light' vrijdag alweer in, na negatieve reacties bij de politie, in de media en in de Tweede Kamer. "Ik neem afstand van de passage hierover in het regeerakkoord", zei de bewindsman dinsdag.

Blunder

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi sprak van een 'grote blunder'. PvdA'er Attje Kuiken zei leiderschap te willen dat rust uitstraalt. De SP zei dat Opstelten vaker onrust veroorzaakt en hamerde erop dat de bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van het ondersteunend personeel.

Opstelten beloofde dat hij als minster de regie zal nemen op het departement, dat een tweekoppige leiding heeft. "Maar ik wil nog nadenken waar we wel op bezuinigen, geef mij tijd om daar naar te zoeken." Dat moet op Prinsjesdag duidelijk worden.

"Het gaat niet ten koste van de 49.500 politiemensen en het ondersteunend personeel", beloofde Opstelten. Die laatste groep moet het al met 25 procent minder doen, is de taakstelling.