AMSTERDAM - Geert Wilders vindt het ongepast en 'ziekelijk demoniserend' dat op de website Joop.nl een tabel staat waarin hij wordt vergeleken met Adolf Hitler. Dat laat de PVV-leider vanuit het buitenland weten in reactie op een artikel op het linkse weblog.

Wilders lag al eerder overhoop met de aan de VARA-gelieerde site, nadat daar een tekening van hem als bewaker van een concentratiekamp was geplaatst.

In het artikel De ironie van de hypocrisie gaat Michiel Blok, voormalig voorzitter van GroenLinks in Amsterdam-Oost, in op het niet doorgaan van de Arondéuslezing in het Noord-Hollandse provinciehuis.

Het verhaal van Thomas von der Dunk, waarin hij onder meer parallellen trekt tussen de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Wilders, werd onder meer door PVV'er Hero Brinkman te politiek gekleurd bevonden, waarna de lezing werd afgelast.

Vreemd

Blok vindt het vreemd dat er een taboe is op vergelijkingen met de oorlog en met Adolf Hitler. Vervolgens vergelijkt hij aan de hand van 37 kenmerken Wilders, en enkele andere politici als Mahatma Gandhi en Wim Kok, met Hitler.

Dertig keer komen Wilders en de leider van Nazi-Duitsland overeen, Gandhi zes keer en Wim Kok slechts één keer omdat hij, net als Hitler, op democratische wijze aan de macht kwam.

"Deze lijst kenmerken is natuurlijk niet perfect. Maar er zijn wel opvallend veel meningen en zelfs daden die Wilders gemeen heeft met Hitler", stelt Blok.

Wilders vindt het stuk 'te walgelijk voor woorden'. "En weer dus die VARA die dus echt structureel bezig is met een ongekende hetze tegen de PVV en mijzelf", meldt Wilders vanuit het buitenland.

Cartoon

Wilders eiste eerder dat een cartoon waarin de door de PVV voorgestelde tuigdorpen op de korrel werden genomen, van de Joop.nl afgehaald zou worden. Hij sprak toen van 'zieke geesten bij de VARA' en boycotte het debat van de omroep in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Uiteindelijk werd de tekening verwijderd nadat bij medewerkers van de VARA bedreigingen waren binnengekomen.