AMSTERDAM - Europa moet ongeveer 130 miljoen euro aan lopende hulpprogramma's richting Syrië opschorten wegens de onrustige situatie in het land. Dat stelde minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zondag in tv-programma Buitenhof.

De VVD-bewindsman zei dat hij in Brussel zal overbrengen dat naar zijn oordeel die hulpprogramma's ''moeten worden bevroren, want geld naar de autoriteiten in Syrië brengen op dit ogenblik is niet bepaald wat je moet doen''.

Zolang als het geweld doorgaat en zolang er geen politieke hervormingen plaatshebben moeten volgens Rosenthal projecten met de Syrische autoriteiten worden gestaakt.

Hij stelde dat het ook voor de hand ligt dat Europa gesprekken over het associatieakkoord met het land opschort.

Druk opvoeren

Rosenthal ziet het nog niet zitten om militair in te grijpen in Syrië. Volgens de minister moet Europa nu naar vermogen alles doen om de druk op het regime in Syrië maximaal op te voeren.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft dit weekeinde het geweld tegen betogers in Syrië ook scherp veroordeeld. Ze riep de Syrische autoriteiten op het recht op vreedzaam demonstreren te respecteren en drong aan op diepgaande hervormingen in het land.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten