AMSTERDAM - De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is deze week twee zetels in de peiling gezakt. Het CDA en de PVV leveren ieder een zetel in, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De VVD blijft in de peiling op 36 zetels staan. De coalitie, die in de peiling al een tijd geen Kamermeerderheid heeft, zakt hierdoor terug naar 71 zetels. In de oppositie verliest de PvdA ook een zetel. De SP, D66 en GroenLinks winnen ieder een zetel.

Een half jaar na het aantreden van het kabinet krijgt de regering als rapportcijfer net geen voldoende; een 5,4. Premier Mark Rutte (VVD) scoort met een 6,1 beter.

Een echte oppositieleider is nog steeds niet aan te wijzen. SP-leider Emile Roemer en D66-leider Alexander Pechtold scoren ieder 23 procent als wordt gevraagd wie de oppositieleider is.

Daarna volgt PvdA-leider Job Cohen op grote afstand, met zes procent. De onbetwiste eerste plaats gaat echter naar 'niemand'. Voor 36 procent van de ondervraagden was dat het antwoord op de vraag wie de leider van de oppositie is.

Gesprek

Uit de peiling blijkt verder dat net iets minder dan de helft van de kiezers, 47 procent, het niet vindt kunnen dat premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders een gesprek hebben gevoerd met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin.

Diens stem kan van groot belang zijn voor het kabinet bij de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei. Een bijna even grote groep, 45 procent, heeft echter geen probleem met dit gesprek dat is gevoerd in het Torentje.

Steun

Robesin is voorzitter van de Partij voor Zeeland in de Zeeuwse Staten. Zijn stem is gewild omdat de Senaatsverkiezingen een nek-aan-nekrace lijken te worden tussen coalitie en oppositie.

Rutte zei vrijdag dat het voor de hand ligt dat hij zich als VVD-leider en premier inzet om voor het kabinet de steun van een Senaatsmeerderheid te verwerven.