HILVERSUM - Een meerderheid van de Nederlanders vindt niet dat de politieke rol van koningin Beatrix moet worden verkleind.

In een enquête van onderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van RTL Nieuws was 57 procent het oneens met de stelling dat Beatrix uit de regering moet.

In de Tweede Kamer is er een meerderheid voor het verkleinen van de politieke rol van de koningin. De uitslagen van de enquête onder 1018 mensen werd zaterdag bekendgemaakt.

Bijna twee derde (bijna 63 percent) van de ondervraagden in het onderzoek was het oneens met de stelling dat Beatrix zich te veel met de politiek bemoeit.

Tijdens de laatste kabinetsformatie hadden politieke partijen kritiek omdat de koningin een andere informateur benoemde dan zij wilden.

Willem-Alexander

De meeste mensen (69 procent) denken overigens dat prins Willem-Alexander klaar is om het stokje van zijn moeder over te nemen. Een op de vijf vindt dat Beatrix nog dit jaar moet aftreden, ruim een kwart meent dat ze dat na 2013 moet doen.

Verder bleek prinses Máxima bij de meeste deelnemers aan de enquête (bijna 85 procent) het populairst. Een op de tien koos voor de koningin.