DEN HAAG - GroenLinks is geschrokken van de mogelijke uitzetting van twee Afghaanse meisjes die negen jaar in Nederland wonen.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi doet vrijdagavond opnieuw een dringend beroep op minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) om alle uitzettingen op te schorten van 'verwesterde' Afghaanse meisjes zolang niet duidelijk is wat precies de criteria zijn.

Onlangs besloot Leers dat het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel een verblijfsvergunning krijgt omdat ze te verwesterd zou zijn om in Afghanistan te kunnen wennen.

Bij dit soort gevallen moet het volgens Leers steeds individueel worden bepaald. Zaken die een rol spelen zijn onder meer de leeftijd in relatie tot de duur van het verblijf in Nederland, medische omstandigheden en de samenstelling van het gezin.

Voor Karima (18) en Krishma (15) Khorshidi werd vrijdag actiegevoerd op hun Hengelose school. Mogelijk wordt dinsdag de uitzettingsprocedure voor hen gestart.

Duidelijkheid

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de asielprocedures. Dibi hoopt dan meer duidelijkheid te krijgen over de criteria voor een verblijfsvergunning voor 'verwesterde' meisjes.

''Het mag niet zo zijn dat wie op de voorpagina van de krant komt te staan, een andere behandeling krijgt dan al die andere, voor ons onbekende gezichten", aldus Dibi.