DEN HAAG - Oud-minister Benk Korthals wordt de nieuwe partijvoorzitter van de VVD. Hij was de kandidaat van het partijbestuur en er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld. Dat kon tot vrijdagmiddag.

Op 20 mei wijst de algemene ledenvergadering van de VVD Korthals definitief aan.

De post van voorzitter werd vacant toen Ivo Opstelten minister van Veiligheid en Justitie werd in het huidige kabinet. Mark Verheijen, wethouder in Venlo, is nu waarnemend voorzitter van de VVD.

Korthals was na zijn jarenlange lidmaatschap van de Tweede Kamer minister van Justitie in het tweede paarse kabinet.

Minister van Defensie

In het eerste kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende in 2002 was Korthals voor korte tijd minister van Defensie.

Hij trad af vanwege het rapport van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de bouwfraude, waaruit bleek dat Korthals als minister van Justitie de Kamer onjuist had geïnformeerd.

Korthals heeft zin in zijn nieuwe functie. ''Ik ga me inzetten voor onze ruim 38.000 leden en al die kiezers die ons het vertrouwen gaven orde op zaken te stellen in Nederland.''

JOVD

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, bepleitte eerder dat de nieuwe partijvoorzitter ''de ballen'' zou hebben om indien nodig tegen het kabinetsbeleid van de eigen premier Mark Rutte in te gaan als het scherpe profiel van de VVD dat zou vragen.

Vrijdag zei JOVD-voorzitter Martijn Jonk erop te vertrouwen dat Korthals een goede opvolger is van Opstelten. ''De partijvoorzitter speelt een belangrijke rol in de koers van de liberale partij en als Korthals hiervan afdwaalt, zal hij de JOVD op zijn pad vinden'', aldus Jonk.

De JOVD had het beter gevonden als er een keuze zou zijn geweest uit meer kandidaten voor het partijvoorzitterschap.