DEN HAAG - Het voorstel van de Europese Commissie om de EU-begroting voor volgend jaar met 4,9 procent te verhogen, is volgens premier Mark Rutte ''buiten proportie''.

Juist nu veel lidstaten moeten bezuinigen, is het volgens hem ''ongehoord'' om de begroting met 6 miljard euro te laten stijgen naar 133 miljard.

Rutte stelde dat donderdag na afloop van de ministerraad. Hij kondigde aan dat Nederland opnieuw met andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zal optrekken om te voorkomen dat de plannen van de Europese Commissie doorgaan.

Volgens Rutte is er werk aan de winkel voor hem en minister Jan Kees de Jager van Financiën. ''Al dan niet met handtas'', voegde de premier eraan toe.

Margaret Thatcher

Hij reageerde daarmee op opmerkingen van PVV-leider Geert Wilders, die Rutte woensdag opriep zich in Europa te gaan gedragen als de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher. Die sloeg destijds met de vuist op tafel en zei: ''No more. And I want my money back!'' (Niet meer. En ik wil mijn geld terug). De Britten slaagden er toen in een forse korting op hun bijdrage te bedingen.