DEN HAAG - Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over een gesprek dat hij en PVV-leider Geert Wilders vorige week in het Torentje hadden met het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin.

Diens stem kan van groot belang zijn voor het kabinet bij de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei.

Robesin is voorzitter van de Partij voor Zeeland in de Zeeuwse Staten. Zijn stem is gewild omdat de Senaatsverkiezingen waarschijnlijk een nek-aan-nek-race worden tussen coalitie en oppositie.

Ontpoldering

Volgens het AD zou Robesin van het duo de toezegging hebben gekregen dat er geen nieuwe ontpoldering zal komen in Zeeland. "Op een gegeven moment denk je: potverdikkeme, die stem van mij, die doet er wel toe in dit kapittel. Die stem van mij is cruciaal. Die hebben ze gewoon broodnodig," zegt Robesin zelf in het ochtendblad.

De Zeeuw zou de mobiele telefoonnummers van Rutte en Wilders hebben gekregen. "Als er iets is, dan bel je maar," is hem volgens het AD gezegd.

OSF

Robesin was eerder van plan om op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) te stemmen, maar sinds die samenwerkt met 50PLUS van Jan Nagel twijfelt hij.

In de Provinciale Zeeuwse Courant gaf Robesin deze week aan dat hij na zijn gesprek met Rutte en Wilders zeker niet meer op de OSF zal stemmen. Hij weet nog niet op wie hij wel gaat stemmen.

'Geen toezeggingen'

Op de wekelijkse persconferentie na de Ministerraad, die in verband met Goede Vrijdag deze week een dag eerder plaatsvond, ontkende Rutte donderdag dat Robesin toezeggingen zijn gedaan. Volgens de premier was Wilders bij het gesprek aanwezig, omdat hij het contact had geïnitieerd.

Werkkamer

Verder wilde hij niet ingaan op de inhoud van het gesprek. Volgens Rutte ligt het voor de hand dat hij zich als VVD-partijleider en als premier inzet om voor het kabinet de steun van een meerderheid van de Eerste Kamer te verwerven.

''Dat moet altijd netjes binnen de regels. Maar ik heb niet dat ingewikkelde getrapte stelsel verzonnen waarmee wij in Nederland de Eerste Kamer kiezen. Het Torentje is gewoon mijn werkkamer, in al mijn rollen.''

Rutte zei dat hij donderdagmiddag nog met Robesin heeft gebeld. In dat gesprek zou het Statenlid tegen de premier hebben gezegd dat het verhaal in het AD niet klopt. 

Spoeddebat

De oppositie eist niettemin in een spoeddebat opheldering. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet moet nog bepalen wanneer dat plaatsvindt.

PvdA-leider Job Cohen, die het debat mede namens D66 en GroenLinks aanvroeg, sprak van een ''buitengewoon ernstige zaak'' dat de premier samen met de gedoogpartner een Statenlid ontvangt in zijn werkkamer. Zij vermoeden dat Rutte de Zeeuw heeft proberen in te palmen.

Maar Cohen kreeg geen meerderheid van de Kamer achter een 'gewoon' debat. De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV blokkeerden dat. Wel komt er een spoeddebat, waarvoor de steun van minimaal dertig Kamerleden nodig is.

Geen voorrang

PVV en VVD stelden vervolgens dat dat debat gewoon achter aan de lijst van spoeddebatten moet komen te staan en geen voorrang hoort te krijgen. Cohen vroeg juist om een spoeddebat nog vóór de Kamer volgende week donderdag met meireces gaat.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet herinnerde de collega's eraan dat al in 2005 is afgesproken dat de Kamervoorzitter het moment van een spoeddebat bepaalt ''om te voorkomen dat de datum sint-juttemis wordt''.