AMSTERDAM – De Europese stresstest van kerncentrales vindt dit jaar plaats. "Ik verwacht dat we in juni de criteria waaraan de stresstest moet voldoen, rond hebben."

Dit zegt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een interview met NU.nl. "De uitrol gebeurt in de tweede helft van het jaar.”

De test wordt per land uitgevoerd door onafhankelijke onderzoeksinstellingen. In Nederland is de Kernfysische Dienst betrokken bij de samenstelling van de criteria.

“Denk hierbij aan het functioneren van noodstroom- en noodkoelvoorziening bij een samenloop van de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen”, aldus Verhagen.

Kerncentrale

De minister verwacht dat het nog minimaal 40 jaar duurt voordat alle energie in Nederland op een duurzame manier wordt opgewekt. “In de tussentijd moeten we betaalbare energie zeker stellen en kernenergie hoort daarbij. Daarom willen we ook een vergunning verlenen voor een extra kerncentrale bij Borsele.”

Delta, de beheerder van de huidige centrale in Borsele, en ERH hebben interesse getoond in de tweede centrale. “Ik verwacht de aanvragen niet voor volgend jaar. Dat betekent dat er in 2015 een besluit wordt genomen over de bouw.”

Verhagen benadrukt dat het nog niet zeker is dat er een extra centrale zal komen. “Als er geen vergunningsaanvraag wordt ingediend, komt er ook geen centrale.”

Lees het volledige interview

Bekijk het interview