DEN HAAG - Volwassen slachtrunderen krijgen bij het transport meer ruimte in de veewagen. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil dat de dieren vanaf schouderhoogte nog 25 centimeter ruimte over hebben, nu is dat nog tien centimeter.

In de praktijk bezorgt het vervoer de dieren vaak open ruggen of onderhuidse bloedingen. De nieuwe regel gaat per 1 mei in, zo maakte Bleker donderdag bekend.

Hij wil dat ook de omstandigheden van kleinere dieren tijdens het vervoer verbeterd worden. Het is volgens hem aan de sector om daar voor de zomer een plan voor te maken.

In Europese regelgeving is vastgelegd dat dieren tijdens het transport niet mogen worden gehinderd in hun natuurlijke bewegingen. Uit onderzoek is gebleken dat dieren vanaf schouderhoogte tussen de twintig en veertig centimeter nodig hebben.

Onderzoek

In Europese regelgeving is vastgelegd dat dieren tijdens het transport niet mogen worden gehinderd in hun natuurlijke bewegingen. De bestaande norm van tien centimeter is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Het vorige kabinet had daarom Wageningen Universiteit gevraagd om onderzoek en daaruit komt nu naar voren dat dieren vanaf de schouderhoogte tussen de twintig en veertig centimeter ruimte nodig hebben.

Andere landen

In andere landen zijn volgens Bleker de omstandigheden tijdens het vervoer in Nederlandse wagens gewaarborgd in wetgeving. Zo mag een veewagen in Oostenrijk, Duitsland, België en Denemarken net als in Nederland niet hoger zijn dan vier meter en geldt er een norm van twintig centimeter boven de schouders. Het vervoer van slachtrunderen in dubbeldekswagens is daarom niet mogelijk.

In Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië mogen wagens tussen de 4,40 en vijf meter hoog zijn. Daar kunnen volgens Bleker dieren dubbeldeks vervoerd worden zonder dat er problemen ontstaan.