AMSTERDAM – In 2020 moeten 275.000 huishoudens verwarmd worden door middel van aardwarmte. Dat zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een interview met NU.nl.

“Er zijn nu grote financiele risico's bij de ontwikkeling en het exploreren van aardwarmte, waardoor er nog onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.”

Verhagen wil de wet aanpassen om de exploratie van aardwarmte makkelijker te maken en de garantieregeling verruimen. Voor boren onder de grond geldt de mijnbouwwet. Volgens Verhagen werpt deze wet allerlei belemmeringen op bij pogingen om aardwarmte beschikbaar te
maken.

“Ik sprak een tuinder die moest aantonen dat er op zoveel meter diepte geen visjes meer in het water zitten. Nou, ik kan u verzekeren dat in die temperaturen geen vissen meer zwemmen”, aldus de minister.

“Als je dat moet gaan bewijzen voordat je kunt gaan boren, kan je als tuinder aardwarmte wel op je buik schrijven.”

Momenteel lopen er bij tuinders in Bleiswijk en Pijnacker projecten met aardwarmte. De bedoeling is om dat uit te breiden naar 275.000 huishoudens. Dat is vier procent van het aantal huishouden in Nederland.

“Via de garantieregeling willen we de financiele risico's afdekken.Dat kan een overheid makkelijker doen dan een individuele tuinder.”

Bekijk interview