DEN HAAG - Een mede door Nederland ontwikkelde achtweekse basistraining voor Afghaanse agenten wordt vanaf volgend jaar zomer in heel Afghanistan ingevoerd.

Dat heeft het kabinet woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Nu duurt die training nog zes weken.

Maar het kabinet heeft er onder druk van de Tweede Kamer voor gekozen een basistraining van twee weken extra te geven, zodat er meer aandacht is voor zaken als mensenrechten en integriteit.

Nederland zal hiermee begin volgend jaar een proef houden in de noordelijke provincie Kunduz. Een ander land zal in een andere Afghaanse provincie een soortgelijke proef uitvoeren.

Nederlanders

Nederlanders zullen nooit de training van zes weken geven, benadrukken de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Veiligheid en Justitie in hun brief.

De Afghanen, de NAVO en de Europese politiemissie (Eupol) hadden begin februari afgesproken dat de basistraining zes weken blijft duren, omdat er nu vooral snel meer agenten nodig zijn.

De partijen waren het volgens het kabinet toen al wel met elkaar eens dat op termijn de duur van de opleiding moet worden verlengd.

Het begin van het Nederlandse proefproject op het Duitse trainingscentrum in Kunduz is volgens hen een belangrijk eerste resultaat om tot die kwaliteitsverbetering te komen.

Belangrijke eis

De verlengde training was een belangrijke eis van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Het minderheidskabinet van VVD en CDA had hun steun voor de nieuwe missie nodig, omdat gedoogpartner PVV en de grootste oppositiepartij PvdA tegen waren.

Het kabinet kreeg D66, ChristenUnie en op het laatst ook GroenLinks pas mee, toen voor hen belangrijke beloften werden gedaan over duur en inhoud van de politietraining en over de civiele taken die de agenten krijgen.

Tenten

De Nederlandse militairen zullen de eerste zes maanden in tenten met beschermingswanden overnachten. Vanaf het einde van het jaar worden de tenten vervangen door betonnen slaapvertrekken.

Duitse militairen zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van de kampen in Kunduz en Mazar-e-Sharif. Militaire vakbonden hadden er eerder dit jaar voor gepleit de Nederlanders onder te brengen in gepantserde containers om hen te beschermen tegen mogelijke raketinslagen.

Hillen

Minister Hans Hillen van Defensie gaf toen al aan dat hun veiligheid met de genomen maatregelen afdoende is geregeld.

Als de situatie buiten het kamp te onveilig wordt om Afghaanse agenten op te leiden, zal het werk buiten de poort volgens hem worden teruggeschroefd of tijdelijk worden stopgezet.

Veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie in de provincie Kunduz is volgens het kabinet in de afgelopen maanden niet verslechterd. Het aantal geweldsincidenten in de eerste maanden lag lager dan in dezelfde periode vorig jaar, al waren er wel vier zelfmoordaanslagen.

In de wintertijd en het vroege voorjaar zijn de opstandelingen over het algemeen minder actief. De verwachte toename van activiteiten van de Taliban is tot dusver beperkt gebleven.

''Niettemin is de verwachting dat de activiteiten van de strijders de komende tijd zullen toenemen'', schrijft het kabinet.

De Kamer krijgt donderdag opnieuw een militaire briefing over de situatie in Kunduz.

Trainingsmissie

Aan de Nederlandse trainingsmissie zullen in totaal 545 man meedoen. Tot en met augustus zijn er al ruim honderd militairen ter plaatse om de boel voor te bereiden.

Ongeveer 165 Nederlandse trainers zullen in juli aan de slag gaan met praktijkbegeleiding in het district Kunduz. Vanaf eind augustus is de F-16-eenheid van ongeveer 120 man actief in Mazar-e-Sharif. In januari volgt dan de daadwerkelijke basisopleiding.