DEN HAAG - De verbreding van de snelweg A1 door middel van een spitsstrook loopt vertraging op als gevolg van een uitspraak van de Raad van State.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer, in antwoord op schriftelijke vragen van D66'er Kees Verhoeven.

Aan de A1 wordt momenteel in het Gooi, los van de verbredingsplannen, groot onderhoud gepleegd.

''Die werkzaamheden, die tegelijkertijd met de aanleg van spitsstroken zouden worden uitgevoerd, worden afgerond'', schrijft de VVD-bewindsvrouw.

''De aanleg van de markering van de spitsstrook, de pechhavens en de geluidmaatregelen worden voorlopig uitgesteld.''

Teruggefloten

Het ministerie is begin maart door het hoogste bestuurscollege teruggefloten, omdat het bij de plannen gebruikmaakte van gedateerde verkeersgegevens.

Het departement zit met de kwestie in zijn maag, omdat het project deel uitmaakt van de dertig wegbredingsprojecten die toenmalig verkeersminister Camiel Eurlings aanmerkte als spoedprojecten.

Die dertig 'schoppen in de grond' moesten voor mei dit jaar zijn gerealiseerd. Door het juridische steekspel wordt die datum niet gehaald.

Schultz erkent dat dat zo is, maar ziet wel mogelijkheden om de boel juridisch te herstellen. Of de andere dertig schoppen wel op tijd de grond in gaan of zijn gegaan, rapporteert ze in mei.

Teleurstellend

Vragensteller Verhoeven vindt dat zeer teleurstellend. ''De hamvraag is of het bij deze tegenvaller blijft'', zegt hij.

''Met de antwoorden op mijn vragen heeft de minister onze twijfel niet weggenomen. Ze verwijst naar een rapportage die nog volgt, terwijl de destijds zo ferm en trots gestelde termijn al bijna voorbij is.''

Spoedtrajecten

Volgens het Kamerlid van D66 lijkt het erop dat meer spoedtrajecten uiteindelijk ''langzame werken'' zullen blijken te zijn. ''Op onze vraag hoeveel andere trajecten nog bij de Raad van State liggen, kwam geen antwoord. Het zou zomaar kunnen dat het daar ook misgaat.''