DEN HAAG – De steun van de Tweede Kamer voor het voorstel om besluiten over koopzondagen voortaan aan de gemeenten over te laten hangt af van de PVV. 

Weliswaar is in het regeerakkoord afgesproken dat er niks aan het beleid rond koopzondagen zal veranderen, de PVV is hier niet aan gebonden.

D66 en GroenLinks beginnen donderdag met het verdedigen van hun wetsvoorstel dat volgens hen een einde maakt aan onduidelijke regelgeving rondom de koopzondag.

Nu moeten gemeenten aantonen dat er in hun stad sprake is van 'autonoom' en 'substantieel' toerisme om in aanmerking te komen voor meer dan de wettelijk vastgelegde twaalf koopzondagen.

Een groot deel van de Tweede Kamer plus de gemeenten en nagenoeg alle brancheverenigingen, consumentenorganisaties en werkgeversvertegenwoordigers willen dat Den Haag zich niet langer met het winkelen op zondag bemoeit.

PVV

Of minister Verhagen (Economische Zaken) het wetsvoorstel moet gaan uitvoeren hangt af van de opstelling van de PVV. Bij steun van de gedoogpartner haalt het voorstel de krapste meerderheid: 76 zetels. PvdA en de PvdD hebben zich al uitgesproken voor het plan van D66 en GroenLinks.

D66-Kamerlid Boris van der Ham hoopt zelfs op steun van CDA en VVD. “Ons voorstel wijkt niet principieel af van wat het CDA wil. In gemeenten als Staphorst mogen ze zelf bepalen dat ze geen koopzondag willen instellen. Ik hoop dat CDA en VVD nog eens goed naar de wet willen kijken.”

Ook Pauline Smeets (PvdA) is benieuwd naar de houding van de VVD tijdens het debat. “Die hebben eerder behoorlijk op de trom geslagen dat winkelen op zondag ook zondagsrust is.”

Steun

Van der Ham wijst verder op brede steun in het maatschappelijk veld voor zijn voorstel. “MKB, VNG, VNO-NCW, ze willen het allemaal.” Mede-initiatiefnemer Ineke van Gent (GroenLinks): “Dit voorstel is bloedmooi in zijn eenvoud. En het is geen linkse hobby, want er is een breed maatschappelijk draagvlak.”

VVD-Kamerlid Erik Ziengs tempert de hoop van Van Gent en Van der Ham, maar erkent wel dat hij het liever anders zou zien. “Wij zien het liefst dat de winkeliers gewoon zelf bepalen of ze open gaan op zondag. Dit voorstel van D66 en GroenLinks is wat ons betreft 'second best'”, aldus de VVD'er.

Volgens Ziengs zal zijn houding tijdens het debat niet anders zal zijn dan in het regeerakkoord staat. “Afspraak is afspraak. Het was een harde eis van het CDA.”

Knettergek

Gerda Verburg (CDA) wil niet dat er een half jaar nadat er nieuwe wetgeving rond de koopzondagen is ingegaan weer een nieuwe wetswijziging wordt doorgevoerd.

“Als we onze samenleving knettergek willen maken moeten we achter elkaar nieuwe wetgeving doorvoeren. De huidige wet is net geïmplementeerd en ik wil het beleid niet op hol laten slaan”, aldus Verburg.

Bovendien zijn volgens haar veel kleine ondernemers tegen het verruimen van mogelijkheden voor zondagsopening en is het voor gezinnen goed om een dag in de week iets anders te gaan doen dan bezig zijn met de economie.