DEN HAAG – De JOVD, de jongerenvereniging van de VVD, vindt dat de VVD-fractie het voorstel van D66 en GroenLinks om de koopzondagen aan de gemeenten te laten moet steunen.

De VVD is echter gebonden aan het regeerakkoord, waarin staat dat er niks aan het huidige beleid zal veranderen.

Volgens JOVD-voorzitter Martijn Jonk heeft CDA-minister Verhagen (Economische Zaken) op dit punt echter al een loopje met het regeerakkoord genomen, door het beleid wel aan te passen.

Ten tijde van de oplevering van het regeerakkoord lag er een voorstel van Verhagens voorganger Van der Hoeven ter behandeling in de Eerste Kamer. Dit voorstel hield een beperking van het aantal koopzondagen in door de aanscherping van de toerismebepaling.

Dat Verhagen dit voorstel toen heeft omarmd betekent volgens Jonk dat de VVD-fractie nu zelf ook de vrijheid mag nemen van het regeerakkoord af te wijken.

“Verhagen hield zich niet aan de teksten van het regeerakkoord. En als je als minister zo met de teksten uit het regeerakkoord omgaat, mag de VVD dat ook doen”, aldus Jonk.

Formatie

Volgens hem heeft de VVD een belangrijke steek laten vallen door de koopzondagen in te leveren bij de kabinetsformatie. “Samen met bezuinigingen en de hypotheekrenteaftrek heeft de VVD zich in de campagne heel erg geprofileerd met winkelen op zondag.”

Het voorstel van D66 en GroenLinks is, zo stelt de jonge liberaal, het beste wat je nu kan doen. Eerder spraken ook de vertegenwoordigers van gemeenten, werkgevers en consumenten zich al uit voor dit voorstel.

“Ook binnen dit voorstel heeft iedereen de ruimte om zelf te beslissen. Als ze in Hoogezand-Sappemeer geen koopzondag willen, dan hoeft dat ook niet”, stelt Jonk. “Iedereen weet dat dit het beste is, ook voor de werkgelegenheid. Het zou heel jammer zijn als de VVD dit laat lopen.”