AMSTERDAM - Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), ook verantwoordelijk voor emancipatiezaken, wil geen einde maken aan ambtenaren die geen homostellen willen trouwen.

Dat zegt ze in een interview met de Gay Krant. Met die opstelling gaat Van Bijsterveldt in tegen de wens van de Tweede Kamer.

Voor ambtenaren die vanwege hun geloof bezwaren hebben om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden moet volgens de bewindsvrouw ruimte zijn in een samenleving als de Nederlandse.

"Dat vind ik eigenlijk gewoon wel passen bij Nederland, die tolerantie en ruimte voor pluriformiteit." Wel stelt Van Bijsterveldt nadrukkelijk dat ieder stel, ook twee mannen en twee vrouwen, in alle gemeenten moeten kunnen trouwen.

Discriminerend

D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt dit een 'buitengewoon discriminerende aanpak' van Van Bijstelveldt. "Verbijsterend dat ze met een beroep op tolerantie stelt dat het mogelijk is dat deze ambtenaren mogen worden aangesteld. Stel nu dat ze weigeren joden of moslims in de echt te verbinden."

Volgens het kabinet kunnen gemeenten ambtenaren aanstellen die om geloofsredenen weigeren bepaalde huwelijken te sluiten. Er moet volgens de verantwoordelijke ministers, naast Van Bijsterveldt minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gezocht worden naar praktische oplossingen.

Dat bleek vorige maand uit het antwoord op Kamervragen over het onderwerp. In 2008 waren er 23 gemeenten die aangaven weigerambtenaren in dienst te hebben.

Kamermeerderheid

Dijkstra kondigt woensdag aan de kwestie zo snel mogelijk aan te kaarten in de Kamer. Via een motie wil ze de minister dwingen de weigerambtenaren een andere baan te laten zoeken.

Het D66-Kamerlid wijst erop dat een Kamermeerderheid tegen de weigerambtenaren is. Ook gedoogpartner PVV is altijd mordicus tegen de weigerambtenaren geweest. Dijkstra stelt dat de VVD in 'gijzeling' wordt genomen door CDA en SGP.


Budget

Van Bijsterveldt kondigt in het interview ook aan dat het budget voor homo-emancipatie verhoogd wordt van 3,5 naar 5,5 miljoen euro per jaar. "Dat is een heel bewuste keuze, omdat we er gewoon nog niet zijn."

Op 15 mei reikt Van Bijsterveldt in Den Haag de tweede Jos Brink Prijs voor homo-emancipatie. Ook vaart ze deze zomer mee op de boot van het ministerie tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De Jos Brink Prijs werd in 2009 voor het eerst uitgereikt door haar voorganger op deze portefeuille, het huidige Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA).