BRUSSEL - De begroting van de Europese Unie moet volgend jaar met bijna 5 procent groeien tot 132,7 miljard euro. Eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) zal dat woensdag aan zijn medecommissarissen voorstellen, zo hebben ingewijden bevestigd.

Een aantal lidstaten, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, willen dat de Europese uitgaven volgend jaar pas op de plaats maken.

Ook voor dit jaar hadden zij een nulgroei gewild, maar uiteindelijk kwam een toename van 2,9 procent als compromis uit de bus.

Ontevreden

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is ontevreden met de voorgestelde stijging. "Op het moment dat lidstaten de broekriem moeten aanhalen dan moet Europa dat ook."

De begroting van het Europees Parlement zelf kan volgens de CDA delegatie wel hetzelfde blijven. Eventuele extra uitgaven zijn alleen mogelijk wanneer er elders in de begroting bespaard wordt.

Schandaal

De PVV-fractie noemt de voorgestelde verhoging een 'grof schandaal'. "Dit is een klap in het gezicht van de Nederlandse belastingbetaler", aldus Europarlementariër Lucas Hartong.

"Er wordt met miljarden gesmeten alsof het snoep is. Onze verwachting is dat het Nederlandse kabinet zich keihard zal blijven verzetten tegen iedere verhogingl."

PVV-leider Geert Wilders roept Mark Rutte dan ook op de Nederlandse bijdrage een de EU te reduceren. "Hij moet zich als Thatcher gaan gedragen, met de vuist op tafel slaan en zeggen "no more,  I want my money back!"