DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert woensdagavond met minister Hans Hillen (Defensie) over de aanschaf van het tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35).

Het kabinet wil dit tweede toestel voor 30 april kopen, want dan loopt de beslistermijn af die met de Amerikanen is afgesproken.

Het besluit kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, want naast de regeringspartijen VVD en CDA is in ieder geval ook gedoogpartij PVV voorstander. De linkse oppositie is juist fel tegen en wil stoppen met het miljardenproject.

Onverantwoord

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink vindt het onverantwoord dat het kabinet twee test-JSF's koopt terwijl Defensie 1 miljard euro moet bezuinigen.

Volgens haar was het voor die tijd ook al onverantwoord gezien de tegenslag in de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig en de stijgende kosten.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke wijst er op dat alles nu volgens plan loopt en het tweede testtoestel goedkoper is dan het eerste. Volgens Eijsink staan de prijzen echter nog helemaal niet vast.