AMSTERDAM - De commissie die onderzoek doet naar integriteit bij Defensie, neemt ook de nieuwste affaire onder de loep. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De SP wilde tijdens het wekelijkse vragenuur opheldering over het incident waarover de Volkskrant zaterdag publiceerde.

Een hoofd opleidingen van de marine bleek vijftien jaar lang naast zijn baan een bedrijf te runnen dat marinetrainingen gaf. Dat is eigenlijk niet toegestaan, maar werd door de vingers gezien.

Rosenthal, die optrad namens de afwezige minister van Defensie Hans Hillen (CDA), zei dat de man onder voorwaarden toestemming had gekregen voor zijn nevenactiviteiten.

Pas na jaren bleek dat er geen toezicht was op het naleven van de voorwaarden. "Dat was dus verkeerd", zei Rosenthal.

Commissie-De Veer

De kwestie zal worden bekeken door de commissie-De Veer, die is ingesteld naar twee affaires die eerder in het nieuws kwamen. In de Frederikskazerne in Den Haag bleek sprake van machtsmisbruik en drugshandel. Ook bij een IT-onderdeel in Den Helder was van alles mis.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de aanhoudende berichten over misstanden bij Defensie "buitengewoon slecht voor het ministerie en de mensen die er werken", zeker gezien de aanstaande bezuinigingen.