DEN HAAG – D66-Kamerlid Boris van der Ham stelt dat SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf als wetenschapper bepleitte dat de gemeenten mogen besluiten over de koopzondagen.

De SGP is juist mordicus tegen het wetsvoorstel van Van der Ham dat dit moet regelen.

Van der Ham gebruikt in zijn wetsvoorstel om de koopzondagen aan de gemeenten te laten een wetenschappelijk stuk van Dijkgraaf, tevens hoogleraar empirische economie in de publieke sector aan de Erasmus Universiteit, ter onderbouwing.

In het stuk maakt Dijkgraaf een analyse van de besluitvorming van gemeenten rondom de koopzondagen.

In zijn conclusie schrijft hij dat vele redenen een rol spelen om de winkels op zondag open te gooien en dat het daarom de voorkeur heeft om te decentraliseren en de koopzondagen dus niet op nationaal niveau te regelen.

Volgens Van der Ham toont dit stuk aan dat de SGP'er eigenlijk voorstander is van het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks.

Reactie

Dijkgraaf stelt dat zijn D66-collega verkeerd uit zijn stuk citeert. Volgens hem gaat het er om dat gemeenten binnen de marge van de landelijk vastgelegde maximum van twaalf koopzondagen zelf moeten beslissen of ze een koopzondag willen.

“Omdat het een wetenschappelijke analyse is zou mijn conclusie nooit kunnen zijn zoals Van der Ham die stelt”, aldus Dijkgraaf. “Simpelweg omdat gemeenten die volledige vrijheid niet hadden en die cijfers er dus ook niet waren.”

Draaien

Volgens Van der Ham is Dijkgraaf aan het draaien. "Hij voelt duidelijk nattigheid. Als wetenschapper schreef hij dat er geen doorslaggevende argumenten zijn om de besluitvorming over koopzondagen nationaal te regelen. Als politicus zegt hij nu het tegenovergestelde."

Donderdag behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks. Deze moet er voor zorgen dat de gemeenten zelf mogen beslissen of ze een koopzondag willen instellen of niet.

Nu mogen gemeenten alleen afwijken van de twaalf wettelijk vastgelegde koopzondagen als er sprake is van toerisme.