AMSTERDAM - Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid om daders van zedenmisdrijven die geen tbs hebben gekregen, toch na hun straf onder toezicht te blijven houden.

Aanvankelijk was het de bedoeling die vorm van toezicht alleen na een afgeronde tbs-behandeling in te zetten, maar in het verlengde van dat onderzoek kijkt hij nu ook naar daders van zedendelicten die hun straf (geen tbs) hebben uitgezeten.

Een woordvoerder van de bewindsman bevestigt dinsdag berichtgeving daarover in het AD

Volgens de zegsman is het onderzoek verruimt omdat de misdrijven die dergelijke daders hebben begaan, vaak een grote impact hebben op de samenleving. Bovendien geldt dat als dit type dader opnieuw in de fout gaat, het dan vaak behoorlijk serieus is.

Voor specifiek zedendelinquenten geldt dat hun risicogedrag makkelijk kan worden ingedamd door hen een levenslange behandeling met medicijnen te geven. Die medicamenten kunnen de zin in seks verminderen.

Honderden

Reclassering Nederland steunt het plan. Directeur Sjef van Gennip zegt in de krant te denken dat er enkele honderden ex-gevangen per jaar in aanmerking zouden komen voor toezicht.

Reclassering mag op dit moment zedendelinquenten met tbs maximaal negen jaar blijven volgen. Voor daders zonder tbs is dat nu drie jaar.