DEN HAAG - VVD en CDA willen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) eenmalig een oplossing biedt voor tuinders die nu in problemen komen met hun oogst, omdat werkvergunningen voor bijvoorbeeld Roemeense seizoensarbeiders minder makkelijk worden verstrekt.

De twee regeringspartijen riepen de VVD-bewindsman maandag daartoe op.

Tweede Kamerleden Malik Azmani van de VVD en zijn CDA-collega Eddy van Hijum steunen het strengere beleid van Kamp om minder arbeidsmigranten toe te laten, omdat in Nederland nog ongeveer 500.000 mensen met een uitkering werk zoeken.

Maar tuinders die nu zitten met hun oogst, mogen volgens de twee niet worden gedupeerd.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft Kamp vrijdag gedreigd met een kort geding, omdat vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant door zijn beleid acuut in problemen zouden komen. Volgens een woordvoerster van Kamp wil de minister nog deze week reageren.

Niet goed voorbereid

Azmani trok twee weken geleden al aan de bel, omdat volgens hem het strengere beleid voor het verstrekken van werkvergunningen niet goed is voorbereid. Hij vindt dat Kamp nu snel met een tijdelijke oplossing moeten komen.

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega stelt dat als de minister meent dat er voldoende werkzoekenden met een uitkering zijn, hij er ook voor moet zorgen dat uitkeringsinstituut UWV deze mensen aanlevert.

Vaste groep

Brabantse boom- en aardbeienkwekers maken sinds jaar en dag al gebruik van een vaste groep van ongeveer tweeduizend Roemeense seizoensarbeiders. Volgens de kwekers is het lastig om in Nederland geschikte mensen te vinden voor het vaak fysiek zware en/of gespecialiseerde werk.

Volgens Van Hijum moet Kamp met de land- en tuinbouwsector regelen dat voortaan meer mensen met een uitkering worden ingehuurd voor seizoensarbeid. ''Als hij nu met de sector praat over een overgangsmaatregel, kan hij direct ook eisen stellen.''

Volgens de CDA'er levert brancheorganisatie LTO allerlei diensten aan de leden om het inhuren van arbeidsmigranten zo makkelijk mogelijk te maken. ''Dat kunnen ze ook doen voor werklozen en gehandicapten in de Wajong'', stelt hij.