AMSTERDAM – De vergrijzing leidt tussen 2020 en 2030 tot spanningen op de arbeidsmarkt waardoor de lonen fors zullen stijgen. "Deze stijging zal sterker zijn dan in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw."

Dat zegt Jules Theeuwes, hoogleraar arbeidseconomie, in de interviewserie 2030 waarin NU.nl met een expert vooruit blikt.

De hoogleraar verwacht dat tussen nu en 2030 bijna drie miljoen ouderen afscheid zullen nemen van de arbeidsmarkt, terwijl er veel minder jongeren de arbeidsmarkt opkomen. Daardoor ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. "Als de vraag naar arbeiders groter is dan het
aanbod dan zullen de lonen gaan stijgen."

Theeuwes voorziet door de vergrijzing en schaarste aan hoogopgeleiden een grotere inkomensongelijkheid ontstaan in Nederland.

"Aan de bovenkant neemt de vraag naar hoogopgeleiden sterk toe vanwege de grote economische behoefte aan kennisproducten. Tegelijk ontstaat bij de veelverdieners een stijgende vraag naar persoonlijke dienstverlening zoals kinderopvang en ouderzorg, die door de onderkant van de arbeidsmarkt wordt opgevuld."

Loonstijging

Volgens Theeuwes komen er op de arbeidsmarkt twee groepen waar veel vraag naar is. "Omdat die hoogopgeleiden zo schaars worden trekken zij met hun vraag naar persoonlijke dienstverlening de onderkant mee. De tussengroep van traditionele arbeidersbanen in fabrieken en bediendebanen op kantoren wordt aanzienlijk minder belangrijk."

Hoewel Theeuwes verwacht dat ook de onderkant van de arbeidsmarkt meer gaat verdienen, zal de loonstijging niet zo groot zijn als die van hoger opgeleiden. “Er zal een grotere inkomensongelijkheid ontstaan, omdat de lonen van de hoogopgeleiden meer stijgen dan die van de rest van de beroepsbevolking."

Bekijk het interview

Get the Flash Player to see this player.

Lees hier het hele interview