BRUSSEL - Het tegenhouden van Tunesische vluchtelingen druist klaarblijkelijk niet in tegen Europese regels. Frankrijk mag treinen uit Italië met Tunesiërs stoppen om hun papieren te controleren.

Dat maakte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, maandag duidelijk. De commissie gaat zich buigen over de Franse motieven voor de inspecties.

De Franse autoriteiten rechtvaardigen de grenscontroles door te wijzen op het handhaven van de openbare orde. Ook zou het slechts om een tijdelijke maatregel gaan.

Italië heeft ook geen officiële klacht ingediend, aldus een woordvoerder van de commissie. Hij wees er verder op dat de Tunesiërs geen visum hebben, maar een voorlopige verblijfsvergunning voor Italië. Zij zouden niet automatisch het recht hebben om zich vrij naar andere staten te bewegen.

Eigen verantwoordelijkheid

In het tv-programma Nieuwsuur wees de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) maandagavond op de eigen verantwoordelijkheid van Italië.

Ze sprak minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) na door te stellen dat Italië bij het opnemen van vluchtelingen de afgelopen jaren veel minder heeft gedaan dan andere Europese landen, waaronder Nederland. Kroes typeerde Italië als ''een kat in het nauw''. ''In ieder geval zal Italië zijn portie moeten pakken.''

Italië heeft afgelopen weekeinde de eerste Tunesische migranten een tijdelijk visum gegeven waarmee ze naar andere Schengenlanden kunnen reizen. Europa met Frankrijk voorop zit daar niet op te wachten en heeft maatregelen genomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten